Archive for 2011

Senarai nama untuk Majlis Ramah Mesra

Senarai nama pelajar yang dikehendaki hadir sempena Majlis Ramah Mesra bersama TYT Duta Malaysia ke Kaherah, Pegawai-pegawai Kedutaan Malaysia Kaherah, Education Malaysia Cairo, dan Pegawai Badan Kebajikan Anak-anak Negeri pada:

Tarikh: 26 Disember 2011
Masa: 3.00 petang
Tempat: Dewan Abu an-Nagga

Pelajar yang hadir diminta mendaftar di dewan persidangan tersebut sebelum jam 3.00 petang.

jamuan disediakan kepada tetamu yang hadir.

________________

KUOTA KETUA
SAIFUL AQMAL BIN SAIFUL AZHAR*

KUOTA PENOLONG KETUA
NURUL IZZATI BINTI ABDULLAH ZAYAWI*

KUOTA AJK KELAS:

MOHD RIDHWAN BIN MOHD NORDIN*
DEDI RIANSYAH BIN MANSYUR AFFANDI*
AHMAD FADZIL BIN ABD HAMID*

NUR SAKINAH BT 'AM*
NUR SHAZLIN AHMAD MAZNI *

KUOTA AHLI KELAS
(kuota ahli kelas diisi oleh pelajar yang telah memohon untuk menghadiri majlis ini)

MUHAMMAD AMMAR BIN NADZMI
AMMAR BIN ABDUL KHALIL

NUR ASRINA AYU ASWAR
FARAH DILLA MUHAMMAD
AMNAH AHMAD KAMIL
KAMILAHANI YUNIN
RABIATUL ADAWIYAH MISWAN
ESTEQAMA BINTI NORDIN

2 TEMPAT KOSONG**

_______________

* kuota untuk ketua kelas, penolong ketua kelas dan AJK Kelas telah diperuntukkan dan nama-nama yang tersenarai diwajibkan hadir. Anda diminta untuk mengaturkan sendiri pertukaran nama jika sekiranya anda tidak dapat hadir ke majlis tersebut.

** dua tempat kosong disediakan jika terdapat sebarang permintaan daripada mana-mana pelajar yang mempunyai urusan di saat-saat akhir.

Majlis Ramah Mesra

Perhatian kepada seluruh ahli MedClicks, insyaAllah satu majlis ramah mesra bersama Kedutaan Malaysia Kaherah, Education Malaysia dan Pegawai Kebajikan Anak-anak Negeri akan diadakan pada:

Tarikh: 26 Disember 2011
Hari: Isnin
Masa: 3.00 petang
Tempat: Dewan Abu An-Nagga

Sukacita dimaklumkan, MedClicks diperuntukkan sejumlah kuota pelajar untuk hadir ke majlis tersebut. Kehadiran adalah diutamakan kepada pelajar yang benar-benar mempunyai urusan-urusan yang berkaitan dengan pihak-pihak di atas.

Kepada pelajar yang berminat, anda diminta untuk menulis nama di dalam ruangan komentar di bawah. Admin memperuntukkan sebahagian tempat untuk lelaki dan sebahagian tempat lagi untuk perempuan.

Senarai pelajar yang akan menghadiri majlis tersebut akan dikeluarkan sebelum jam 8 malam ini. Kehadiran adalah wajib kepada pelajar yang telah tersenarai.

Perlu diingatkan, kehadiran adalah diutamakan untuk pelajar yang mempunyai urusan. Walau bagaimanapun, jika kuota yang diberikan tidak dapat dipenuhi, satu surat jemputan akan diedarkan kepada pelajar yang terpilih.

Sebarang persoalan boleh diutarakan di sini atau hubungi

Saiful Aqmal bin Saiful Azhar 0111-2587738
Khairul Asyraf bin Abdul Rashid 0111- 3046365

Setiausaha
Majlis Kelas Tahun Empat

Ophthalmology Assessment - Short Essay

From Aisyah Zubir


Assalamualaikum.. 
Perhatian untuk student group .

Seperti yang anda maklum Dr Ashraf telah pun berikan tugasan utk membuat short essay assesment. 
Butiran adalah seperti berikut..
Satu tajuk utk 10 orang pelajar, bermula dari no giliran

8970-8979 (Effect of diabetics on the eye)
8980-8989 (Acute red painful eye)
8990-8999 (Effect of thyroid function in the eye)
9000-9009 (Viral infection on the eye)
9010-9019 (Effect of syphilis on the eye)
9020-9036 (skin disease on the eye)


-setiap pelajar WAJIB utk buat essay sendiri
-sertakan nama dan angka giliran ( boleh rujuk di notice board kuliah ophtal)
-panjang essay lebih kurang 2-3 muka surat
-kandungan essay merangkumi (definition, introduction,main point, conclusion)
-lebih baik sekiranya taip dgn menggunakan komputer
-sekiranya perlu, bolehlah meletakkan gambar yang berkaitan dgn tajuk essay
-markah bersamaan 5 markah
-tarikh hantar selewat -lewatnya sebelum tamat round ophtal.
-sekiranya ada masalah, bolehlah rujuk kepada Prof Dr. Asyraf (bilik beliau di tingkat empat hospital Ophthal)

Terima kasih..

End Round Exam


SALAM,
PERHATIAN.
BERITA GEMBIRA UNTUK SEMUA PELAJAR.

EXAM OPTHAL

TARIKH: GROUP 1 (8 JAN 2012/AHAD)
GROUP 5(11 JAN 2012/RABU)

TEMPAT: TINGKAT 4, CONFERENCE HALL, OPTHALMOLOGY CENTRE

MASA : 9AM

*PARA PELAJAR DIKEHENDAKI DATANG AWAL..TQ
SELAMAT BELAJAR :)

Kursus Bahasa Arab

From Saiful Aqmal;

Salam all!

Please be alert that our class for Arabic course (Intermediate's level) is every Tuesday, from 2 - 4 pm at e-Learning Hall. Please be on time.

e-Learning Hall is in the same floor as the exam hall during Forensic's exam last month.

Thank you.

*****

Salam semua.

Sila ambil perhatian bahawa kelas untuk kursus bahasa Arab akan berlangsung pada setiap hari Selasa, jam 2 - 4 petang di Dewan e-Pembelajaran. Sila hadir tepat pada waktunya.

Dewan e-Pembelajaran berada di aras yang sama dengan dewan peperiksaan yang digunakan semasa peperiksaan Forensik pada bulan lepas.

Terima kasih.

Pre - round exam (Ophthal)

From Ridhwan Nordin

Selepas berjumpa dgn HOD Ophthal tadi, dia beritahu seminggu sebelum exam akan ada pre-round exam. Dalam pre-exam nie, kita akan dapat biasakan diri dengan contoh-contoh soalan exam sebab round exam opthal sangat berbeza dengan round exam yang lain seperti yang anda semua maklum. Oleh itu, SEMUA PELAJAR DIWAJIBKAN HADIR KE KELAS.

Jadual exam kemungkinan besar akan keluar pada esok hari dan topic2 exam akan diberitahu kemudian.
Harap maklum. Tq :)

Format Exam Ophthal

From Ridhwan Nordin.

FINAL EXAM (200MARKS) 

- 125 MARKS - WRITTEN ESSAY

  • eg: 10Q. one question = 12.5 marks

- 75 MARKS = 25 MARKS - ORAL
                          50 MARKS - PHOTOS


CLINICAL ROUND EXAM (50MARKS)

- 40 MARKS - divided to 10 photos and 10 cases (patient)
so, 1 case/photo equal 2 marks

- 5 MARKS - ESSAY (ASSESSMENT)

- 5 MARKS - LOG BOOK


Soalan cases tu adalah soalan MCQ.
contoh; seorang pakcik sakit cataract
so kat kertas soalan dia mungkin akan tanya, possible diagnosis or treatment or anything yang berkaitan pasal penyakit pakcik tu...ini contoh, so kena lah tahu dari A to Z. Apa sakit tu, apa treatment die etc.

Important Qs Forensic & Toxic

From Fatini Zubir.

Salam. Hasil perbincangan bersama doktor dari Department Forensic n Toxic, kami dengan ini memohon maaf dan akan menarik balik important Qs yg telah kami beri pada 11/12/2011. 

Menurut doktor, important Qs itu tidak lagi relevan dengan exam format baru. Namun, KAMI TIDAK AKAN MENARIK BALIK MANA2 SET SOALAN PAST YEAR (Penarikan soalan hanya tertakluk kpd important Qs).

Set important Qs format baru akan kami edarkan pada hari sabtu, 17/12/2011. Kami juga telah merancang utk menerbitkan booklet utk definitions, scientific names and comparisons (Forensic and Toxicology). Diminta bagi mana2 rakan2 yg mempunyai set soalan/soalan contoh/important Qs for exam utk maklumkan kepada kami utk tujuan pengumpulan soalan.

Pihak kami memohon maaf atas sebarang kekeliruan.

Terima kasih :)

MedCLICK Stall


As all of you may already be aware of, we are going to open a stall at the Mansoura Close Volleyball Tournament starting this December 16 until December 30, 2011. So for a starter, we will collect LE 10 from each of you and the money will be used as the capital for our little business. 
You can give it to Khalifa & Muhsin for group 1 and 5 respectively.

 The persons in charge for each task pertaining our very first attempt at collecting funds for our "Three Years Project" has already been taken care of (you can refer to the threads in Facebook), so what's left is for the rest of us to advertise and promote our stall to all of your friends and relatives here :)

Share this picture below on your wall and spread the words!



PS: Other details regarding the distribution of chores will be made known to all from time to time. 

Past years questions

PAST YEAR QUESTIONS OF FORENSIC MEDICINE AND CLINICAL TOXICOLOGY

From Fatini Zubir & Ridhwan Nordin


Kepada Team Past Year Qs sila cakna dengan nota di belakang kertas soalan anda. Jawapan hendaklah dihantar kepada email (ridhwan.nordin@yahoo.com). Sebarang permasalahan sila rujuk kpd kami. Dan bagi mana2 pelajar yg berminat utk menyertai team past year sila maklumkan kpd kami. Sebarang cadangan utk penambahbaikkan past year juga amatlah dialu-alukan. Sekian :)

***

1) Tarikh akhir penyerahan jawapan past year Q adalah pada 3 hari selepas end round exam Ophthalmology.

2) Mohon jasa baik rakan-rakan bagi menaip jawapan dengan menggunakan font :Times New Roman, Font size: 12 dan sila taip soalan berserta jawapan.

3) Setiap soalan hendaklah ditaip di berlainan kertas. (new page for each question)

4) Pastikan anda memberi jawapan yang tepat dan digalakkkan bagi anda untuk menyemak jawapan anda dengan doctor/professor

5) Sebarang permasalahan anda boleh hubungi--
gp 5-Ophthal- Ridhwan Nordin
gp 1-Ophthal- Fatini Zubir & Siti Nor Fareah Sapar

Senarai penuh soalan boleh dimuat turun di sini.

Names for Arabic language course

*UPDATED

We apologize for the inconvenience we have caused you regarding this matter guys, but could you please check again for the umpteenth time, in case your name is missing in this list? If so, please contact Saiful Aqmal ASAP.

Thank you! Selamat beramal di bulan Muharram yang mulia :)











Smart Circle


InsyaAllah pada hari Khamis 8 Dec 2011 akan diadakan majlis solat hajat dan pembentangan SC pertama pada sesi kali ini. Diharapkan agar dapat kita menyediakan diri untuk hadir sambil menambah ilmu.
 

Tarikh: 8 Disember 2011
Masa: 4.30pm (solat Maghrib berjemaah)
Tempat: Villa Kenchana
 

Sehubungan dengan itu esok akan dilancarkan satu tabung utk menampung kos membuat bubur lambuk. Sponsor amat dialu - alukan. 
 Sasaran tabung LE400.

Sekian dimaklumkan :)

Jadual Com Med Dec 3 - Jan 25

Sorry for the delay guys. 
So here's the timetable for our Com Med lectures starting from today till January 25, 2012




Ophthalmology Assessment - Short Essay

Group 5 ( 9037 - 9103 )









Jadual Round Ophthalmology

Group 1 ( 1st floor )




Group 5 ( 2nd floor )





Segalanya Bermula Di Sini : Kepimpinan Baru Tahun4 Sesi 2011/12

KETUA KELAS SESI 2011/12

Nama : Saiful Aqmal bin Saiful Azhar
Asal : Kuala Kangsar, Perak.
Alamat di Mesir : Syari' Hassan Said


TIMBALAN KETUA KELAS SESI 2011/12


Nama : Nurul Izzati binti Abdullah Zayawi
Asal : Kuala Terengganu, Terengganu.
Alamat di Mesir : Syari' Samanoudi


Pada tanggal 2 November 2011 yang lepas, dengan ini secara rasminya wakil-wakil kelas bagi Sesi 2010/11 telahpun melakukan peralihan kuasa kepada wakil-wakil kelas yang baru setelah dicalonkan dan dilantik secara adil melalui proses pengundian.

Oleh itu, kami, Nazirul Muhsin dan Fathiyah Najib ingin menutup tirai 2010/11 dengan ucapan setinggi-tinggi TAHNIAH kepada semua mahasiswa/wi yang telah berjaya dengan cemerlang untuk naik ke tahun 4. Semoga tahun ini dan tahun-tahun akan datang akan lebih cemerlang buat kita semua. Semoga ukhwah fillah dan semangat berjuang diantara kita ini akan semakin erat dan tinggi dari hari ke hari.

TAHNIAH juga buat kita semua yang telah berjaya mengharungi perit jerih tahun-tahun teori perubatan selama 3 tahun dengan sangat tabah bersama semangat juang yang tinggi. Dengan daya saing yang sangat positif di kalangan kita, ditambah pula dengan kerjasama yang erat demi membantu antara satu sama lain. Alhamdulillah kita sudahpun berjaya untuk naik satu tingkat lagi dan lebih hampir menuju impian nan satu.

Sekalung TAHNIAH juga diucapkan buat peneraju baru bagi kelas Tahun 4, saudara Saiful Akmal dan saudari Nurul Izzati. Semoga tuhan permudakan segala urusan kalian dan dikurniakan ketabahan serta semangat yang sentiasa berkobar-kobar bagi memajukan ahli-ahli kelas ini. Tuhan sahaja yang mampu membalas khidmat kalian kelak.

Justeru itu, kami mengundurkan diri dengan ucapan terima kasih yang tidak terhingga di atas kerjasama dan sokongan daripada AJK-AJK lama dan semua mahasiswa/wi sepanjang kami bekerja. Sejuta kemaafan juga dipohonkan sekiranya ada diantara kata-kata yang mengguris hati, sekiranya ada tugas yang tidak selesai atau tidak sempurna dilaksanakan, sekiranya ada kebajikan yang terabai mahupun sekiranya ada mana-mana hal lain yang kami terlepas pandang. Minta dimaafkan dan mohon dihalalkan semuanya.


SELAMAT MENEMPUH ALAM KLINIKAL PERUBATAN TAHUN 4 !!!


Ikhlas dari kami,
Nazirul Muhsin bin Abdul Aziz
Fathiyah Najib binti Fikrey Najib


VIRTUAL LAB, SKILL LAB, EMERGENCY ROUND

Pembahagian Kumpulan dan Jadual untuk:

VIRTUAL LAB

[Kumpulan B]

Seksyen B2,


8963 sehingga 8985*
Ahad, 16 Oktober 2011, 11 -1 petang

8986 sehingga 9007*
Ahad, 16 Oktober 2011, 9-11 pagi



[Kumpulan C]

Seksyen C1,

9008 sehingga 9030 (+ 8997)
Isnin, 31 oktober 2011, 11-1 petang

9031 sehingga 9055 (+ 9014)
Isnin, 31 Oktober 2011, 9-11 pagi


Seksyen C2,

9056 sehingga 9079 (+ 9104)
Isnin, 24 Oktober 2011, 11-1 petang

9080 sehingga 9105
Isnin, 24 Oktober 2011, 9-11 pagi

Kepada para pelajar (angka giliran 8970 sehingga 8985 dan 8986 sehingga 9007) yang akan mengambil kelas Virtual Lab pada hari Ahad, 16 Oktober 2011, oleh kerana anda akan bertukar daripada kumpulan B kepada kumpulan C, perbincangan akan diadakan antara wakil kelas dengan Supervisor bagi round Forensic and Toxicology pada hari Sabtu, 15 Oktober 2011 bagi menguruskan pertindihan jadual di antara kelas Virtual Lab dengan kuliah-kuliah yang akan berlangsung pada masa yang sama. Sila ikuti pengumuman semasa yang akan diberitahu kelak.** Kelas Virtual Lab adalah kelas wajib yang mesti dihadiri oleh semua pelajar mengikut jadual yang telah ditetapkan. 2.5% markah keseluruhan diperuntukkan daripada kehadiran dan aktiviti yang dijalankan semasa di dalam kelas.

***Tertakluk kepada perubahan. Pengumuman akan dibuat daripada semasa ke semasa.






SKILL LAB 1


[Kumpulan B]

Seksyen B2,


8963 sehingga 8985*
Isnin, 14 November 2011, 9-11 pagi

8986 sehingga 9007*
Isnin, 14 November 2011, 11-1 petang


[Kumpulan C]

Seksyen C1,


9008 sehingga 9030 (+ 8997)
Isnin, 24 Oktober 2011, 9-11 pagi

9031 sehingga 9055 (+ 9014)
Isnin, 24 Oktober 2011, 11-1 petang


Seksyen C2,

9056 sehingga 9079 (+ 9104)
Isnin, 31 Oktober 2011, 9-11 pagi

9080 sehingga 9105
Isnin, 31 Oktober 2011, 11-1 petang


* Kepada para pelajar (angka giliran 8970 sehingga 8985 dan 8986 sehingga 9007), oleh kerana anda akan bertukar daripada kumpulan B kepada kumpulan C, perbincangan akan diadakan antara wakil kelas dengan Supervisor bagi round Forensic and Toxicology pada hari Sabtu, 15 Oktober 2011 bagi menguruskan pertindihan jadual di antara kelas Virtual Lab dengan kuliah-kuliah yang akan berlangsung pada masa yang sama. Sila ikuti pengumuman semasa yang akan diberitahu kelak.

** Kelas Skill Lab 1 adalah kelas wajib yang mesti dihadiri oleh semua pelajar mengikut jadual yang telah ditetapkan. 2.5 daripada markah keseluruhan diperuntukkan daripada kehadiran dan aktiviti yang dijalankan semasa di dalam kelas.***Tertakluk kepada perubahan. Pengumuman akan dibuat daripada semasa ke semasa.




SKILL LAB 2

[Kumpulan B]

Seksyen B2,


8963 sehingga 8985*
Sabtu, 22 Oktober 2011, 9-11 pagi

8986 sehingga 9007*
Sabtu, 22 Oktober 2011, 11-1 petang


[Kumpulan C]

Seksyen C1,


9008 sehingga 9030 (+ 8997)
Sabtu, 12 November 2011, 9-11 pagi

9031 sehingga 9055 (+ 9014)
Sabtu, 12 November 2011, 1-11 petang


Seksyen C2,

9056 sehingga 9079 (+ 9104)
Sabtu, 29 Oktober 2011, 9-11 pagi

9080 sehingga 9105
Sabtu, 29 Oktober 2011, 11-1 petang


* Kepada para pelajar (angka giliran 8970 sehingga 8985 dan 8986 sehingga 9007), oleh kerana anda akan bertukar daripada kumpulan B kepada kumpulan C, perbincangan akan diadakan antara wakil kelas dengan Supervisor bagi round Forensic and Toxicology pada hari Sabtu, 15 Oktober 2011 bagi menguruskan pertindihan jadual di antara kelas Virtual Lab dengan kuliah-kuliah yang akan berlangsung pada masa yang sama. Sila ikuti pengumuman semasa yang akan diberitahu kelak.

** Kelas Skill Lab 2 adalah kelas wajib yang mesti dihadiri oleh semua pelajar mengikut jadual yang telah ditetapkan. 2.5 daripada markah keseluruhan diperuntukkan daripada kehadiran dan aktiviti yang dijalankan semasa di dalam kelas.***Tertakluk kepada perubahan. Pengumuman akan dibuat daripada semasa ke semasa.



Selain daripada kelas-kelas di Department Forensic and Toxicology, para pelajar juga diwajibkan hadir ke round di Emergency Hospital, Syarie' Jihan mengikit ketetapan berikut:



Angka Giliran - Hari - Tarikh - Masa

8957 sehingga 8974
- Selasa - 25 Oktober 2011 - 2 petang

8975 sehingga 8992
- Khamis - 27 Oktober 2011 - 2 petang

8993 sehingga 9010
- Ahad - 30 Oktober 2011 - 2 petang

9011 sehingga 9028
- Selasa - 1 November 2011 - 2 petang

9029 sehingga 9047
- Khamis - 3 November 2011 - 2 petang

9048 sehingga 9067
- Khamis - 10 November 2011 - 2 petang

9068 sehingga 9085
- Ahad - 13 November 2011 - 2 petang

9086 sehingga 9104
- Selasa - 15 November 2011 - 2 petang

9105 - akhir
- Khamis 17 november 2011 - 2 petang

Round di Emergency Hospital adalah wajib dan pelajar diminta untuk hadir mengikut jadual dan pembahagian yang telah ditetapkan. pelajar akan didedahkan mengenai pelbagai perkara termasuk penulisan laporan Toxicology. Laporan Toxicology meliputi 2.5% markah keseluruhan.


BY: SAIFUL AQMAL

STAR (TUTOR) PCM : Pathology Guidelines


Assalamualaikum...

1) DIGALAKKAN UTK STUDI PADA WAKTU PAGI KERANA ANDA MASIH LAGI SEGAR DAN `FRESH`
 

2) korbankan waktu RAYA, dan waktu `TIDOR` anda . Berusaha sedaya – upaya..
 

3)SENTIASA BERDOA SERTA MENGHUBUNGI IBU-BAPA DI RUMAH SUPAYA DIORANG MENDOAKAN ANDA
 

4) STUDY DGN TEKUN..INI CUMA GUIDELINES..TERPULANG KALAU ADE CARA STUDY LEBIH BAIK.. INSYAALLAH..MUDAH JE NAK SCORE PATHO..
 

5) PASTIKAN SETIAP DISEASE COVER..DEF,A/E,N/E,M/P,COMPLICATION..
 

6) bagi memudahkan output anda semasa peperiksaan, SENTIASA MELAKUKAN LATIHAN MENULIS SELEPAS ANDA HABIS MEMBACA DAN MENGHAFAL SESUATU TOPIK.. PROSES INI AMATLAH PENTING.. ANDA BOLEH MELAKUKANNYA SELEPAS ISYAK SEBELUM ANDA TIDOR…
 

7) MINTA BANTUAN RAKAN2 ANDA UTK MENDENGAR  DAN MEMBETULKAN HAFALAN2 ANDA
 

8) sebarang masalah berkaitan pathologi, anda bolehla menghubungi saudara solah   di talian 0117386768

* guideline ni disediakan oleh STAR (tutor) Unit Akademik PCM 10/11
sumber sini

jadual Dur Thani


MEDCLICK annual high tea & light dinner.



Date : 25th July 2011
Time : 5pm
Venue : Rooftop of Dedi's & Azimah's Imarah

Menu:
* Chicken Rice + BBQ
* Kueh (3-4 types)
* Cakes
* Cold Beverages
* Coleslaw
* Mashed Potatoe
* Potluck


Tentative:
4.45 pm : Arrival, Registration and Voting Session 
5.30 pm : Ceremony Begins

- Leader's Speech
- Chicken Soup for The Soul Slot
- Prize Giving Ceremony
- Quizes with many prizes awaiting
- Announcing of the Awards result
- Photography Session


6.45 pm : Preparing for Prayer 
7.00 pm : Solat Maghrib & Solat Hajat
7.30 pm : Eating time!!!

REMINDER:
- Please bring your own 'sejadah' and its better to come with 'wuduk'.
- Potluck - one menu per house (choose either fruits/puddings/batik cake/popcorn/chips)
- Please come early to finish earlier.


p/s: Come with empty stomach k, insyaAllah loads of food are awaiting for you there.

Microbiology and other Announcements

1) Guidelines for Microbiology from HOD Prof. Dr. Fickry are as in the attached picture.


2) For other guidelines from Dr. Tamer, please refer below;

* Study MCQ book very well (esp to score part1 Book)
* 2days for Systemic Bacteriology
* 2days for Virology, Nosocomial Infection & Medical Microbiology
* 1day for Mycology (HOD's fav topic)
* Remaining 3days for revision and repetition
(1) Systemic Bacteriology
- Morphology
- Culture
- Biochemical Reactions
- Disease
- Specific Diagnosis
(2) Diagnosis of all bacteria + specific points
(3) Prevention or Vaccination of all bacteria
(4) Tables of differentiation between bacteria. It may be tables from texbook or out of textbook.
(5) Virulence factor
(6) Treponema (QQQ), Chlamydia (QQQ).
(7) Mycology (please study all)
- General
-Table of Fungi
From HOD,
eg. of short account:
- Give diagnosis of...
- Enumerate bacteria that..
- List some....
- Compare...
p/s: We suggest that you study the past years question which require 5marks for short account part.

3) Recommendation Letter for Clinical Attachment in Malaysia, please meet Madam Doaa' or Mr. Ibrahim at the International Students Office to give out your name then claim you letter as well.

4) The schedule for Dur Thani will be released very soon, insyaAllah by this week. But roughly, Prof. Dr Nesreen said it will be started as following dates:

- 1st year : 21st Aug 2011
- 2nd year : 16 Aug 2011
- 3rd year : 15 Aug 2011


- While results insyaAllah will be released as early as possible in Aug.
- The next academic session will start right after Dur Thani Ended which is in early September (might be in 2nd week).

5) Information regarding ICDL course will be updated soon. For those who wish to take ICDL course and exam during this summer break, please p/m Leader or Vice Leader your name as soon as possible.

6) Attention to those who will be leaving Egypt right after the exam ended, please p/m your name to Leader or Vice Leader for data record in case of anything.

7) For those who will be taking Psychology Exam tomorrow, the exam will be held at 10am (11.07.2011). Gudluck k!

UPDATE! Guidelines for Pathology Paper1

Date of update: 28.06.2010

Outcomes of discussion with HOD Prof. Dr. Azmi;

1) Format of exam will be exactly like 2010 exam, paper1 for General Pathology : (but with a lil bit of changes here and there)

- Cases (3-4)
- Definition (only 5)
- Enumerate (5)
- M/E (5)
- Give an account (5)
- Write scientific name (10)
- Tables of comparison (3-4)


The total marks will be 75 for paper1 on 30th June 2010 (Thursday)

2) Definition : will be taken from the text book.
p/s: please be sure that you study for this part by heart k.

3) Enumerate : Usually the question will ask you tu give 4points but it doesnt need to be elaborated.

4) M/E : insyaAllah, HOD promised that the will be no specific part asking for N/E (naked eye), only MICROSCOPIC PICTURE. 

But, please take note that N/E might be asked in 'cases' or 'give account' question. 
For example, pathological changes of gumma which equals to N/E & M/E. 
So, we suggest that, if you are really2 having limited time to study everything, put N/E aside or study the most important topic only for N/E. 
Just catch up with the other much more promising important parts such as compare and definiton.

5) Give an account : In case if the question ask for 'pathogenesis of.....', the possible question will only be for pathogenesis that explains certain disease not pathogenesis that explaining mechanisms or steps. 
Eg: pathogenesis of wet gangrene, pathogenesis of brown induration, etc.

For mechanism and steps, you just need to know the headline and short elaboration as it might be asked in cases part.

6) Write scientific name : Look for the keyword of every part/topic/chapter/disease/lesion that you study to answer this part very well.

7) Tables of comparison : PLEASE PLEASE PLEASE, master this part very very well. Its a bonus part for us. You dont need to memorise the whole thing in the table. Choose only 5 points for you to write in the paper. 
You just have to give a SHORT ANSWER without any elaboration in each row while comparing the items. 

Eg: Compare Bilharziasis Ulcer and Gummatous Ulcer

If you choose to write N/E, your answer should only be as follows:

Row 1: edge: sharp superficial/deep ..................sharp deep
Row 2: margin : cyanotic nodules .....................serpigeno
us
Row 3: floor : granular ..............................
yellowish necrotic
Row 4: base : indurated/fibrosed............
..........indurated

OR

You can choose to write these items:

Row 1: site
Row 2: M/E
Row 3: one etiology
Row 4: fate

p/s: But i guess, the first example is much more easier, kan? So take the most easiest item for you to memorize. Its a BONUS BONUS BONUS mark for us to grab.

8) Prof. Dr. Azmi did remind us to try the past year questions as well, in order to get the real idea and to be familiar with the pattern of the questions
OR MAYBE 
we'll have some luck IF some of the questions happens to be taken from previous years question.

9) For NEOPLASIA : The officially deleted part as i've mentioned before, is from page206-210 (Pathogenesis of tumor) and page215 (Paraneoplastic Syndrome).
BUT Prof Dr. Azmi personally told us that you can ignore topics from page203 till end EXCEPT for:
- Neoplastic Syndrome
- Tumor Markers 

10) For the other real clues of exams, lets just hope that we'll have more luck today or the day after tomorrow.

So, ALL THE BEST TO YOU GUYS! Lets strive for the best and altogether pray for the success of each of our friends.

::pathology booklet::


PENGUMUMAN PENTING dan memerlukan respond SEGERA :
Unit Akademik PCM dengan kerjasama Mentor2 Thn3 akan mengeluarkan satu lagi Buku Kompilasi Pathology yang merangkumi kompilasi bagi 'Table of Differentiation' dan 'Sceintific Terms' bagi General dan Special Pathology.

Respond SEGERA diperlukan kerana insyaAllah mereka akan usahakan untuk membuat copy buku tersebut esok. Jadi selewat-lewatnya anda akan dapat pada hari Ahad. Harga adalah sekitar 5-10gnh.

Sila 'LIKE' di wall FB jika anda berminat. ATAU Private Msg kpd Timbalan (Najib-0119948531). Selewat-lewatnya sebelum jam 8malam hari ini 24.06.2010. Tempahan tidak boleh dibatalkan. Terima kasih.

Pathology's Finals

ANNOUNCEMENT : Next strive for PATHOLOGY. Guidelines;

According to the head of department Prof Dr Azmi:
- The exam format for paper1 (General Patho) and paper2 (Special Patho) will be exactly like the previous years. Those items are as follows:

1) 3-4 Cases
2) Define
3) Enumerate
4) M/E or N/E
5) Give an account
6) Write scientific name
7) Compare


- The possibility for repetition of certain topics from past year questions are quite high (50:50). BUT please take note that, you have to cover the topics (which had appeared before) thoroughly as the question will be asked in different form. So, revise the TOPIC not the QUESTION.

- POST MIDTERM / MCQ topics to be covered are:
* Respiratory system
* Liver 
* GIT


* (24Q for 12marks), will be held at 1pm after paper2 exam.

Thats all we've got till now. Lets hope that there will be more clues soon.

NOTE: Important Q summaries that we've got from Dr.Basem, insyaAllah will be posted very soon.


credit to Nasa,Fizah and Pika for your concern to come along and help. Thank you.

parasit oral

download link sini


Pesanan Dr Atef:

1. Kalau boleh beliau nak handle sendiri semua pelajar Malaysia. Jadi dinasihatkan agar semua pelajar dapat datang tepat pada waktunya atau sebaiknya, sebelum pukul 8 pagi dah berada di tempat peperiksaan.
2. InsyaAllah soalan yang akan ditanya adalah berdasarkan yang tertera di sini, hanya perlu hafal jawapan ye. :)
3. Jadi sebaiknya agar semua dapat beri kerjasama untuk datang awal. Kalau lambat, nasib laa kalau dapat doktor lain. :D

Answers for Parasitology's MCQ book

Guidelines for drawing in 'Notes LE 21': click here.
Notes on Protozoa and Sarcocystis: click here.



Hasil rundingan Saudara Nasa bersama Dr Atef

18/6/2011 sabtu, pada pukul 1 petang bertempat di bangunan farmasi di dewan kuliah aras 1 ada perjumpaan dengan DR atef. Penting !!!!!

Perjumpaan ini hanya untuk pelajar MALAYSIA sahaja...... jgn bgtau arab ...... untuk MALAYSIA sahaja ........... DR ATEF yang pesan........... nanti dr marah kalu ajak arab sekali......

Salam, semoga rakan2 berada dlm keadaan yang dirahmati Allah S.W.T

Semalam saya dah buat perjumpaan ngan Dr Atef.......ini kandungan perbincangan:

a) Paper Written : 

i) Tidak ada cases

ii) Tidak ada compare

iii) Athropod baca yang hanya ada dlm soklan 20 genih tu SAHAJA....cth soklan :
Hymenolepis diminuta - athropod responsible for transmission ?

iv) 25 soklan dari buku 20 genih tue
5 soklan lagi mengenai protozoa.......doktor akan bagi

v) Pembetulan dan penambahan jawapan dlm soklan 20 genih seperti berikut :

a) Dipylidium caninum - Draw infective stage & describe ?
- korg lukis dulu
- jawapan utk describe dari dr atef
1) Oval in shape
2) size 0.5 mm
3) invaginated but everted
4) no tail

b) Trichinella spiralis- propagation among rodents ?
- living rat eat dead rat

c) kalu ada jawapan IFAT, CFT atau ELISA xyah tulis nama panjang kekalkan
nama pendeknya sahaja

d) kalu utk autoinfection....... xpayah jelaskan tulis sahaja autoinfection

e) Enterobius Vermicularis - what stage can be seen by make egg ? ni salah
tukar kepada...................
what stage can be seen by naked eye?

- Dagnostic material ? jawapan yang betul :
1) Stool
2) Urine
3) Perianal & perineal scrabbings

- Time of best diagnostic ?
at morning before defecation (bukan detection)


b) Oral : akan diberitahu oleh lecturer

c) MCQ : akan diberitahu oleh lecturer

Hari saya akn g jumpa Dr nisrene utk aturkan janji temu ngan dr atef....... study nota 20 genih tu betul2 sebab satu hari sebelum exam kita akan dapat soklan mcq ngan oral pulak.......kena hafal lagi.......jgn bertangguh

Yang terakhir sekali :

Rakan - rakan yang saya Allah kashi sekalian.......

Jika sebelum ini kita rajin bgn lewat mlm utk bertemu Allah ..... jgnlah kerana menumpukan kepada exam kita tinggalkan Allah di lewat mlm....

Jika sebelum ni kita rajin baca Al- Quran.......jgnlah kita tinggal kitab yang indah itu semata - mata utk tumpukan kepada exam

Jika SEBELUM ini kita TIDAK SERING mendekatkan diri kepada Allah dgn bertahajud
dan membaca Al - Quran .......... marilah kita lakukankannya demi Allah.....kerana Ilmu itu MILIK Allah......jika kita jauh dariNya.........kita juga akan jauh dari mendapatkan ILMU itu...... 

Sekadar peringatan dari hamba yang hina ini.....


latest update at 12.06 p.m.

Pharma's VIQs (Paper 2)

 درجة ممكن يكون من دول (بترتيب الأهميةl)
Antidepressant drugs
Classify opioids and mention mechanism, uses, SE, contraindications of morphine
Antiepileptic drugs (or ttt of grand-mal epilepsy)
Oral antidiabetic drugs
Insulin: Preparations, uses, SE
Antithyroid drugs
Penicillin: classification, mechanism, uses, SE
Antiamebic drugs
Antimalarial drugs
أسئلة 5 درجات:
Insulin resistance: mechanism and management
Management of hyperglycemic coma (DKA)
Management of myxedema coma
SE & contraindications of glucocorticoids
SE & contraindications of contraceptive pills
Kinetics, Mechanism & SE of thiouracil drugs
Drug interactions of oral antidiabetic drugs
Combination of antimicrobial drugs
Mechanism, uses, SE of metronidazole

:ىأسئلة ملهاش أى لازمة فى الحياة بس ممكن تيجى – نشوفها احت
Mechanism of action & Side effects of linezolide (chemoth)
Mechanism of action & Side effects of bacitracin or vancomycin (minor antibiotics)
Give an account on combination of antimicrobials (in the first 3 pages of chemo)
All “future prospects” mentioned in CNS chapters
ودى أسئلة مهمة و صعبة ياريت نتدرب عليها: :
Compare between the following:
Regular insuolin & insuolin lispro
Phenytoin & gabapentin (antiepileptics)
Glipenclamide & repaglinide (antidiabetics)
Heparin & LMWH
Chloroquine & mefloquine (antimalarials)

Sumber: Kak Siti Umairah


× - اسئله الـ respiratory

اول 3 ورقات فـ المذكره مهمين جدا .
methyl xanthine

× - اسئله الـ blood

( ) heparin & warfarin
selective fibrinolytics
oral anti coagulants

× - اسئله الـ CNS

benzodiazepem + classificaton بتاعتها مهمه
classify opioid & mention their therapeutic uses
preacusion of using anti - eplipsy
drug interaction of l - dopa & maois
( ) morphine & mepdrine

× - اسئله الـ chemotherapy

anti - pseudemonal drugs
drugs used in ttt of typhoid & para typhoid fever
( ) 1st & 2nd generation of cephalosporiens
( ) gentomycin & erythromycin

× - اسئله الـ endocrine

مهم كله

دلوقتى دى كانت اسئله الدكتور سيد , و اللى متعلم بالاحمر ده مجمع بين اسئله الدكتور سيد و الدكتور عبد المتعال
ودلوقتى بأه هاكتب
| - الاسئله الزياده فقط اللى متوقعها الدكتور عبد المتعال :


× - اسئله الـ respiratory

Mucolytics


× - اسئله الـ blood

Hemopietic growth factors
Mechanism and side effects of heparin
Diff between heparin and LMWH
Mechanism and side effects of platelet ADP receptor blockers

× - اسئله الـ chemotherapy

Antiamebic drugs
Classify penicillins and mention mechanism of action and side effects
Side effects and interactions of all antibiotics