Archive for January 2011

celoteh parasitology~

Assalamualaikum semua...
 
hari ini,jom kita sama-sama kongsi sedikit ilmu berkenaan dengan Protozoa.
 
1)Apa itu Protozoa?
organisma satu sel dan eukaryotes.lebih mudah jika kita bayangkan,protozoa ini adalah haiwan yang terawal(termundur) dalam heiraki carta organisma.ini kerana ia boleh hidup sendiri dan melakukan proses kehidupan dengan cara paling simple walaupun die terdiri dari satu sel saja.


2)struktur die macam mana ekk?
macam sel lain ada cytoplasm dan nucleus.cytoplasm kita bahagi kpd dua iaitu ectoplasm dan endoplasm.

ectoplasm adalah organ untuk die bergerak dan die makan.seperti flagella digunakan untuk berenang dan cytostome untuk kenyangkan perut die.

endoplasm adalah berkenaan dengan metabolism.die ada kantung makanan yang dipanggil food vacuoles sebagai contoh.

nucleus die macam la nucleus sel badan kita cuma ada sikit saja perbezaan.jom kita rujuk buku sama-sama.

3)Biology die pulak?
-cara die nak jalan :guna Psedopodia,flagella dan cilia.tiga alat ni digunakan untuk die jalan-jalan cari makan dan bersiar-siar melihat keindahan alam.

-nak hidup,kena bernafas :sebab die sel haiwan,die terpaksa guna gas oksigen untuk bernafas.die ambik gas tu dari proses metabolisma.

-cara die hadam makanan :kalau die nak minum tak de masalah.hirup melalui mulut saja(absorption of liquid food).kalau nak makan benda-benda keras,die terpaksa telan dan keliling dengan food vacuoles sebelum merembeskan Digestive Enzyme.kalau ada makanan yang tak hancur die terpaksa muntahkan balik melalui Cytopyge.

-nak qodo' hajat:ingat OCDC. O-osmotic pressure
c-Contractile vacuole
D-Diffusion
c-Cytopyge
 
-Secretion die:melaui cyst wall,digestive enzyme,proteolytic enzyme sebagai contoh.

-nak beranak pinak:sex atau asexual.asexual melalui Simple Binary fission,cyst formation dan multiple fission.
sex dengan cara syngamy dan conjugation.syngamy adalah sex lain jantina.betina dan jantan bersenggama.manakala cojugation hanyalah belahan nucleus dari dua organisma.

4)adik beradik protozoa?
terbahagi kepada empat orang(mengikut Phylum).phylum yang pertama ialah SARCOMASTIGOPHORA.En. SAR ni ada dua anak iaitu amoeba dan flagellates.
amoeba ni kita belah dua pulak iaitu parasitic dan free living.

Parasitic amoeba ada TUJUH macam.
1-Entamoeba histolytica
2-Entamoeba coli
3-Entamoeba hartmanni
4-Entamoeba dispar
5-Endolimax nana
6-Iodomoeba butschlii
7-Entaomeaba gingivalis

sekian untuk post kali ni.
selamat maju jaya untuk semua sahabat dan sahabiah sekelian.
bye2.
wassalam

oleh:fattahhamzah
sumber klik sini 
 

Pengumuman (23.01.2011)



1) Kelas revision Parasitology bersama HEAD of Department of Parasitology sedang dirancang bagi persediaan untuk peperiksaan pada hari Rabu (mungkin spot Q class). Tetapi masih menunggu keputusan daripada Prof. Doc. Nesrene pada esok pagi. Jadi, diingatkan agar semua mahasiswa/wi bersedia utk sbrg pegumuman pd hari esok. InsyaAllah MUNGKIN kelas tersebut akn diadakan esok (24.01.2011) pada pukul 2 ptg (slps exam Microb) di Dewan Kuliah biasa. Jadi,sila semak sbrg pengumuman di YM/blog sebelum bergerak ke fakulti esok atau hubungi rakan yg on9 ataupun boleh hubungi terus ketua/timbalan untuk kepastian. Mohon kerjasama semua juga agar dapat memaklumkan/ingtkn rakan berdekatan anda di dalam dewan exam tentang kelas ini. Semoga kita sama-sama akan mendapat manfaat untuk cemerlang dalam Parasitology kelak.

--------------------------------------------------------------------

2) Sesi Fotografi utk mahasiswa/wi TAHUN 3 CONVENTIONAL akan diadakan selepas exam Parasit di kawasan taman terbuka bersebelahan Dept. Anatomy (bukan parking lot). Tema pada tahun ini adalah :
"SMART KASUAL, WHITE&BLACK"
Pakaian serba putih amat digalakkan. Sila berkumpul terus di tempat penggambaran sejurus selepas exam Parasit tamat. Semoga semua mahasiswa/wi dapat hadir utk mengabadikan kenangan bersama pada tahun3 ini.

p/s: Pakai smart2 dan cantik2 ye.. insyaAllah nanti boleh diusahakan untuk buat header di blog/framekn/buat bookmark sebagai cenderahati kenangan bersempena tahun akhir 'pre-klinikal year' kita. Selamat menghabiskan baki 2 lagi exam paper. Masih sempat lagi utk strive for the best,gudluck semua!

Pengumuman (13.01.2011)


1) Buku MCQ bagi Pharmacology sudah boleh diambil di Pejabat sekitar jam 9pg-1tgh bergantung kepada pegawai yang bertugas.

2) Antara handouts/nota terbaru yang sudah dijual di Maktabah Valentino adalah seperti berikut:
          * Kompilasi soalan midterm exam tahun-tahun lepas (Pharma)
          * Kompilasi soalan e-learning Universiti (Pharma)
          * Contoh bentuk soalan dan nota exam (Parasit)
          * Contoh bentuk soalan dan nota exam (Microb)

N.B : Sekiranya anda mempunyai maklumat tambahan, mohon maklumkan kpd mana-mana Admin segera untuk dikongsi bersama.

3) Pembetulan masa bagi Solat Hajat Perdana (MAHASISWI):
- Majlis Bermula : 12.30 tgh
- Solat Zohor
- Solat Hajat
- Slot Motivasi : 1.00 tgh
- Majlis Berakhir : 1.30 tgh

N.B : Sila datang dalam keadaan berwuduk, bawa bersama pen dan kertas untuk catatan. Klik sini untuk iklan sebenar.

4) Kelas Revision untuk Pathology pada hari ini (13.01.2011) akan berjalan seperti biasa pada pkul2 ptg di tempat biasa.

5) Sukacita dimaklumkan, SEMUA kuliah dan kelas praktikal sudahpun berakhir bagi Semester I, dan STUDY LEAVE bermula mulai 13.01.2011. Semoga semua mahasiswa/wi dapat menumpukan sepenuh perhatian pada pelajaran dengan beberapa hari sahaja lagi yang tinggal. Kita masih punya masa untuk terus berusaha. Semoga berjaya buat semua. Lipat gandakan usaha ye..

6) Link untuk e-learning Pharma dan Patho : klik
- username : Guest
- password : welcome

7) Sila semak senarai nama bagi 'Clinical Training' bagi yang telah mendaftar di sini. Mohon kepada semua yang terpilih untuk respon kepada kak Amani/leader/vice secepat mungkin sebelum hari Sabtu (15.01.2011).

8) Antara post-post terbaru:
          * Solat Hajat Perdana (MAHASISWA)
          * Solat Hajat Perdana (MAHASISWI)
          * Cairo International Book Fair
          * Topics to Cover
          * Tazkirah Exam Fever

9) Mulai sekarang link maklumat utama dan paling penting akan diletakkan di link ringkas pada ruang paling atas blog. Jadi anda boleh menyemak Angka Giliran Peperiksaan, Jadual Peperiksaan dan 'Topics to Cover' melalui link ringkas tersebut. Sila rujuk 'Guidelines' bagi yang masih tidak biasa dengan sistem blog MC.

10) Berikut adalah senarai nama Admin bagi blog MC. Sebarang maklumat terbaru yang ingin dikongsi/komen/teguran bolehlah hubungi salah seorang daripada kami:

          * Azizi Mejan (azizi_jig - 0116152882)
          * Sabby (dr.sabrinarashid - 0119162964)
          * Nazirul Muhsin (itunazier.inimuhsein - 0114721771)
          * Fathiyah Najib (saffron_prcss - 0119948531)



SOLAT HAJAT PERDANA IKHWAH

P/S:  
HENDAKLAH HADIR TEPAT PADA PUKUL 5.45AGAR KITA BOLEH HABISKAN AWAL UNTUK STUDY~
SETIAP RUMAH PERLU BAWA SEKURANG-KURANGNYA SATU JENIS MENU DAN TEMA MAKANAN ADALAH AYAM.
NASI KOSONG DAN AIR DISEDIAKAN
BAWA JUGA TALAM BAGI RUMAH YAG ADA TALAM

EXAM : Topics to Cover



FINAL Guidelines for MIDTERM EXAMINATION :


PHARMACOLOGY
- General Pharmacology until GIT Chapter. (Blood has been EXCLUDEd)
- 30 marks
- The amount of questions will either be 60Q for 1Hour @ 30Q for 30min

N.B : The Pharma's MCQ Books are now available at the International Students Office. Please bring along your kernih to claim your book during office hour (9am-1pm) starting from tomorrow (12.01.2011).


PATHOLOGY
- Inflammation until CVS Chapter. (Respiratory System has been EXCLUDED)
- 30marks
- 60 MCQs for 1 hour
- the subdivision of MCQ Questions are as follows:
         35 MCQs
         15 Cross-matching
         10 Cases

N.B : Sample questions for Patho are available at Maktabah Salam, while the compilation of MCQ Questions in a book available at Maktabah Valentino.


PARASITOLOGY
- From beginning until Leishmania.
- 15 Structured questions (each has 2 subquestions).
- 15 marks.

N.B : Eventhough the sample questions for Parasit are unavailable, try to answer the MCQ Questions from the Department book for better understanding and be well prepared of the structural type questions.

Just hope that there will be some handouts of sample questions available at any Maktabah very soon. MC will inform you later for any updates.


MICROBIOLOGY
- Volume 1: including ALL topics.
- Volume 2: Systemic Bacteriology (until Genus Vibrio pg 74)
- MCQ book of department (for your reference regarding the type of questions):
          *Bacteriology: MCQ: Question no. 1-173 (page 1-32)
                     True or False: Question no. 1-146 (page 40-46)
                     Complete the statement: Question no. 1-114 (page 48-56)
          *Microbial Genetics: ALL except short assay/note (page 63-90)
          *Medical Microbiology: ALL except short assay/note (page 94-140)

- Types of questions ;
          * 100% will be from MCQ book.
          * Questions will be exactly the same as the MCQ book EXCEPT short assay/note.
          * Most of the questions will be in the form of MCQ and True or False.

- Duration and number of questions has not been informed yet by the Head of Department. But as stated in the Logbook, the total marks will be 20marks.

N.B You can get the MCQ book for Microbiology either here:
- Handouts : Maktabah Valentino (8L.E)
- University Book : Maktabah 'Attaq (37LE)

Click here for the MCQ answers of Genetics chapter.

By the way,the content of the books are almost the same. Just choose which one do you prefer to have.


" I hope, all the students will get full marks for the coming Mid-Term Exam. Study hard. Please don't miss any points in the MCQ book as the questions will be 100% from the MCQ book."
-Prof. Fikry El-Morsy, Professor & Head of Medical Microbiology&Immunology Department-


These are the latest information that we got until 11/01/2011.
Any additional points/details that you get later than this date, please contact leader/vice/secretaries ASAP so that we can make the changes.
Any comments are also most welcomed to improve the quality of MC's blog. TQ.


[Exam Fever Campaign] Jom Berusaha Kerana Allah

 Assalamualaikum...

 Bila menyebut sahaja exam, pasti semua kita menginginkan keputusan cemerlang.Ya, MUMTAZ. Benar, bagus sekali niat tersebut. Jika kita dapat MUMTAZ  pastinya kita akan lebih dipandang tinggi oleh masyarakat menandakan umat Islam itu hebat, orang Islam itu bijak. ‘Islam itu hebat dan hanya dipegang oleh orang-orang yang hebat’. Kita semua nak jadi orang yang hebat kerana ingin menampakkan Islam itu hebat. Apatah lagi, Allah lebih menyukai mukmin yang kuat daripada mukmin yang lemah bukan?

success1

‘Orang beriman yang kuat lebih disukai Allah s.w.t berbanding orang mukmin yang lemah’. Di manakah kekuatan orang beriman sebenarnya? Adakah hanya pada peperiksaan bertulis semata-mata? Mendapat keputusan cemerlang lalu merasakan diri sendiri adalah seorang yang sangat bijak. Lalu lupa, Allah yang Maha Bijaksana lah yang memberikan kebijaksanaan itu. Hebatkah dengan menganggap bijak kita itu adalah kerana otak kita yang sememangnya bergeliga? Keputusan cemerlang adalah kerana pandainya kita. Lalu dalam hati terdetik untuk memandang rendah  pada mereka yang otaknya tidak segeliga kita. Kadangkala terdetik di dalam hati merasa hebat kerana tingginya markah peperiksaan berbanding orang lain. Kita hebat, mudah faham apa yang diajar oleh pensyarah dan orang lain tidak memahami sebagaimana yang kita faham kerana mereka tidak sebijak kita. “Hebatnya aku” detik hati kita. 

Astaghfirullah. Habislah, terpedaya kita dengan tipu daya teman akrab sebelah kiri yang tidak putus-putus ‘mengingatkan’ kita dengan ‘nasihatnya’. Akhirnya hanyutlah kita dengan arus. ‘Teman akrab’ tadi hanya tertawa melihat hanyutnya kita. Mustahil sekali ‘teman akrab’ sebegini akan menyelamatkan kita daripada arus. Maka janganlah kita menjadikannya sebagai teman. (‘Teman akrab’-syaitan laknatullah).

Keberkatan. Satu perkataan yang sangat sukar digambarkan dengan kata-kata kerana ianya halus dan tidak nampak. Mata kepala akan melihat buku untuk ditelaah, mata hati pula akan melihat keberkatan di sebalik ilmu yang diperoleh. Melihat dengan mata kepala membolehkan kita membaca, memahami ilmu, menghafal untuk mendapatkan markah yang tinggi dalam peperiksaan. Mata hati pula membolehkan kita melihat jalan menuju Allah melalui segenap ilmu yang diperoleh. Itulah keberkatan ilmu. Semakin berkat sesuatu ilmu itu, semakin terbuka luas jalan untuk mendapatkan cinta Allah. Inilah mukmin yang kuat. Mukmin yang melihat dengan mata kepalanya dan mata hatinya. Mukmin yang tidak melepaskan setiap peluang untuk mendapatkan redha dan cintaNya.

Mungkin kita boleh dikatakan sudah ‘maasyi’ untuk melihat dengan mata kepala. Kita semua tidak ada masalah untuk berusaha, kerana Allah s.w.t telah memberi kelebihan zahir kepada kita. Kelebihan dari sudut kebijaksanaan dalam menganalisa sebagai seorang pelajar perubatan. Namun ingatlah, kelebihan kurniaan Allah itu disertai dengan tanggungjawab yang berat.

Pepatah barat ada mengatakan bahawa ‘great power comes with great responsibility’. Oleh itu, tidak ada lebihnya kita berbanding mereka yang tidak Allah kurniakan kebijaksanaan seperti mana kita, kerana ukuran Allah itu hanyalah pada setakat mana kita akan menggunakan kelebihan kurniaanNya itu untuk mencari redhaNya. Jika seseorang yang diberi kelebihan mengangkat kayu api sekalipun, adalah sama dengan kita yang diberi kelebihan pada kecerdikan otak, asalkan dia dan kita sama-sama berusaha bersungguh-sungguh menunaikah amanah Allah dengan kelebihan tersebut. Mungkin kita akan lebih dari sudut dunia, namun itu langsung tidak memberi apa-apa erti kerana hakikatnya, hidup di alam dunia ini paling sekejap berbanding kehidupan roh kita di alam-alam seterusnya.

Mereka yang dikurniakan kelebihan ini perlu belajar untuk menundukkan sifat angkuh manakala mereka yang lemah pula perlu belajar untuk redha dengan segala pemberian Allah. Lihatlah, Allah s.w.t itu Maha Adil dalam memberi kepada setiap hambaNya bukan? Menundukkan sifat sombong 'ujub dan menanam sifat redha dengan pemberian Allah bukanlah sesuatu yang mudah. Namun kedua-dua mujahadah tersebut dipandang sama di sisi Allah.

Mata hati yang terang akan selalu dapat melihat jalan menuju Allah dalam setiap amal perbuatannya. Namun, butanya mata hati kita. Kerana peperiksaan, kita berusaha untuk mendapat keputusan cemerlang sehingga melakukan perkara yang dilarangNya. Allah s.w.t menyuruh kita tidak berlaku zalim dan menunaikan hak sesama muslim, namun kita mengingkarinya. Hubungan dengan masyarakat sekeliling tidak dijaga kerana peperiksaan, keputusan peperiksaan itu lebih penting buat kita.

Kononnya agar Islam dipandang hebat kerana kita hebat.

Kononnya mahukan ibu bapa redha kerana redha Allah itu pada kedua ibu bapa.

Redhakah Allah jika kita berlaku zalim pada orang lain? Tidak percayakah kita akan pertolonganNya?

Alangkah bodohnya kita. Nampak sangat tidak ikhlas kepada Allah. Sehinggakan sembahyang pun tergopoh-gapah kerana takut tidak sempat membaca buku untuk exam. Padahal berapa minit sangatlah yang diperlukan untuk menyempurnakan solat. Berapa lama sangatlah membaca Al-Quran berbanding masa kita melayan cerita korea. Berapa lama sangatlah kita berselawat atau bertahlil 100 kali sehari berbanding dengan melayan hawa nafsu tidur selepas subuh yang makruh itu.

Ingatlah, hebatnya kita di dunia tidak menjanjikan hebat juga kita di akhirat. Bahkan, mereka yang pernah dipandang rendah oleh kita itu mungkin sekali mendapat kemuliaan di sisi Allah, dan dibanggakan Allah akan orang tersebut kepada para malaikat dan sekalian makhlukNya yang lain. Bangganya Allah kerana hambaNya yang taat dan patuh padaNya, pada hambaNya yang tidak putus asa untuk mendapatkan cintaNya, pada hambaNya yang sanggup meninggalkan kesenangan hidup dunia keranaNya, pada hambaNya yang sanggup meninggalkan sifat takabbur dan sombong keranaNya dan pada hambaNya yang tidak melayan hawa nafsu keranaNya. Bukankah kita juga mahu tergolong dalam kalangan mereka yang mendapat cinta Allah?

Oleh itu wahai sahabat-sahabat saudaraku sekalian, marilah kita bermujahadah untuk menjadi mukmin yang kuat, mukmin yang memanfaatkan mata kepalanya dan dapat melihat dengan mata hatinya. Mukmin yang akan melihat Allah adalah sebab untuk segala apa yang dilakukannya. Ingatlah, kita tidak tahu bila mati akan datang menjemput, maka mujahadahlah sepenuhnya untuk mendapatkan redha Allah. Jom kita berusaha bersungguh-sungguh keranaNya.

mediaPERUBATAN mengucapkan salam imtihan untuk komuniti sains kesihatan seluruh Mesir. Semoga kejayaan akan bersama kita semua. Bittaufiq wannajah!

sumber  (klik sini)


Solat Hajat Perdana


p/s: kepada warga BELLADONNA, jom kita beramai-ramai pergi meriahkan majlis solat hajat ini ye. sekejap je, tak lama pun. ;)

Answers For Genetics Chapter

Answers For Genetics Chapter from MCQ Book






Credit to : Kak Zaty


N.B You can get the MCQ book for Microbiology either here:

- Handouts : Maktabah Valentino (8L.E)
- University Book : Maktabak 'Attaq (37LE)

By the way,the content of the books are almost the same. Just choose which one do you prefer to have.



Pathology's important topics

Chapter1: Inflammation.
Class A.
1.     Abscess.

2.     Granuloma.
3.     Differences between acute and chronic inflammation.
Class B.
1.     Exudate
2.     Types of non-suppurative especially 3 types:
(cataral,pseudomembranous,serofibrinous).
3.     Chemotaxis and phagocytosis.
Class C.
1.     Enumerate 5 chemical mediators and function of each.
Answer:

Histamine
VD , increase permeability
Bradykinin
Pain
Interleukin 1 & TNF
Fever,cytosis
Obsorine
Attachment and phagocytosis
Complement C5A
Chemotaxis


Chapter 2: Repair.

Class A.
1.     Complication of repair & complication of healing
2.     Repair of bone fracture.
3.     Repair of nervous system-peripheral nerve regenerate
Class B.
1.     Granulation tissue (N/E, M/E, fate)
2.     Primary and secondary union wound.
Class C.
Define and example:
1.     Organization
2.     Resolution.


Chapter 3: Cell Injury.

Class A.
1.     Calcification:
1.      Dead generative-distrophic
2.      In normal-metastatic
3.      Lumen-stone formation
2.     Necrosis & Apoptosis.
·         Its comparison
·         Types necrosis
·         Coagulative, liquifective, fat necrosis
·         Fibrinoid
·         Ceasition TB
·         Pathological picture (N/E, M/E)
·         Coagulative necrosis occur in all organ except in CNS(brain & spinal cord-liquifective)
3.     Amyloidosis
·         Stains:
1.      Metachromatic stain-rose red
2.      Iodine –brown
3.      Iodine + Sulphuric- blue
4.      Hx&E –pink pale
5.      Congo red-orange red / brown
·         In 3 organs:
1.      Liver ( firm, rubbery, waxy)
2.      Kidney
3.      Spleen

Class B.

1.     Cellular hyalinosis > russel bodies-> damage of plasma
Answer: 6P + zeancher + H
6P
1.      Platlet & thrombosis
2.      Pancreas-islet of lengerhans
3.      Pituitary gland
4.      Plasma
5.      PCT of kidney
6.      Prostate-corpora
Zeancher
H-Hepatocyte-caused by : Alcohol- ?
                                                     Yellow viral virus-?
2.     Fatty changes
·         Steatosis
·         Fat distribution mayb in heart
·         Tigroid heart = tiger = yellow + brown stripes . due to fat generation
3.     Bronzed diabetes

4.     Brown atrophy of heart
Endogenous
1.      Malignant
2.      Lipochrome
·         Lipofucin pigment-atrophy
·         Pigmen of aging heart
·         Pigment increase- brown atrophy of heart
3.      Hemoglobin derived pigment
·         Bilirubin
·         Hemosiderin-primary( bronzed) & secondary
·         Hematin
            Hemosiderin deposit in:
Liver
Cirrhosis & hematoma
Pancreas
Bronzed Diabetes Mellitus
Heart
Heart failure
Skin
Bronzed

Chapter 4: Circulatory Disturbances.

1.Infarction
  • Def
  • Types
  • Growth Morphologic (N/E, M/E, fate)
2.Gangrene (necrosis/infarction + putrefaction)
1.     Dry
2.     Moist
3.     Senile

3.Edema
  •    Differences Exudates & transudate
  •    Anasarca= generalize edema all over body and serous sac
4.Thrombosis
1.     Fate
2.     Thromus & blood clot
·         Site thrombus-vein-because superficial and slow
3.     Venous thrombosis
1.      Phelibitis( Vein inflammation)
2.      Phlebo thrombosis ( thrombosis in Vein with no inflammation)
3.      Thrombo phlebitis
·         Differences Phlebo thrombosis & thrombo phlebitis
4.     Hyperemia & congestion (in liver & lung)
·         Liver cirrhosis= fibrous & nodular
·         Congestion liver
1.      Early- nut meg liver-yelllow,red area
2.      Late-heart cirrhosis-caused by heart failure
·         Congestive liver is brown,caused by capillary rupture,hemosiderine release.by duration, fibrosed of lung
·         Fate of hemosiderin
·         Become heart failure cell & phagocytic by macrophage.
5.Heamorrhage( hge) = escape blood outside heart during life
1.     External hge
·         Heamaturia-blood in urine
·         Heamoptesis-blood in cough ( respiration)
·         Heamatemsis-vomit of blood ( upper GIT)
·         Internal hge
·         Heamothorax
·         Heamoperitoneum
·         Heamopericarditis
·         Heamoartherosis-joints
·         Heamorrhage in tunica vaginalis-testis cover
2.     Interstitial hge
1.      Small-purpura
2.      Medium-ischemosis
3.      Large-heamatoma